Guide til hvordan velge riktig vinskap


Med mindre du har adgang til en dyp kjeller med en stabil temperatur gjennom hele året er et vinskap den beste investeringen du kan gjøre for vinen din. I motsetning til et alminnelig kjøleskap holder et vinskap helt stabil temperatur som er det viktigste kriteriet for at vinen skal utvikles og modnes riktig under kontrollerte former.


Hvor skal vinskapet plasseres?

Kanskje har du allerede en idé om hvor du har tenkt å plassere vinskapet når du får det innenfor dørene, men for ordens skyld kan vi dele vinskap inn i tre kategorier.
Det frittstående vinskapet plasseres, ikke overraskende, fritt i ønsket rom og er den vanligste typen av vinskap. De fleste skapene er egnet til å plasseres fritt i, for eksempel, stue, bod eller kjeller. Har du planer om å plassere vinskapet på kjøkkenet, og ønsker å erstatte et kjøkkenskap med et vinskap, må du se etter en modell som egner seg til innbygging. Et slikt vinskap kan plasseres og installeres på samme måte som, for eksempel, en oppvaskmaskin eller kjøleskap. Den siste typen vinskap er de integrerbare som kan plasseres inne i en eksisterende kjøkkenmodul – en lekker løsning i et moderne kjøkken. Noen modeller lar deg også montere matchende skapdør på vinskapet så det går i ett med resten av kjøkkendesignet.

Kjeller / Bod / Garasje

Alle vinskap fra EuroCave har noe som kalles dobbel varm / kald krets som er med på å gjenskape det samme klimaet som en finner i en naturlig vinkjeller. Innvendige sensorer med høy presisjon overvåker og korrigere temperaturen i vinskapet til enhver tid for å opprettholde den innstilte temperaturen ved å tilføre enten varm eller kald luft, for å sikre at vinen holder en konstant temperatur.

Denne teknologien sørger i tillegg for at vinskapet kan plasseres i rom med temperaturer helt ned til 0°C og opp til 35°C.

Stue / Allrom

Det kanskje aller viktigste kriteriet ved plassering av vinskap i stue eller allrom er støy. Alle vinskap fra EuroCave er utstyrt med en egen type saktegående kompressorer som er montert på spesialforinger som reduserer støy og i tillegg absorberer uønskede vibrasjoner. Til sammen sørger dette for at alle frittstående vinskap fra EuroCave er mer eller mindre lydløse og har så lavt støynivå som 37dB.

Alle vinskapene kan selvsagt leveres med dører i glass, enten med en aluminiumsramme i ulike farger eller med hel glassdør som gjør seg godt i en stue eller allrom.

Kjøkken / Integrert

Det finnes en rekke ulike skap for plassering i kjøkken, enten det skal stå under benk, settes inn i en skapstamme eller plasseres som et høyskap.

Felles for alle vinskapen som er ment for plassering i kjøkken er en maksbredde på under 600 mm og at de er utstyrt med en form for sokkel for å tilføre vinskapet frisk luft og kvitte seg med varm luft som oppstår når et vinskap bygges inn.

Velg mellom ulike størrelser fra små til store skap og med kapasitet fra 28 - 164 flasker. 

Hva slags type vinskap?

Dette er et vesentlig punkt som krever at du overveier hvilket formål du har med vinlagringen. Som en god tommelfingerregel langtidslagres alle typer vin best ved 12-14 grader. Hvis hovedformålet med vinlagringen er at vinflaskene skal ligge i trygge omgivelser helt til dagen de skal drikkes vil et vinskap med én kjølesone, hvor alle flaskene lagres ved samme temperatur, være det riktige valget. Dersom formålet ikke er langtidslagring, men derimot alltid å kunne ha serveringsklar vin for hånden, vil et vinskap med flere kjølesoner være løsningen du bør gå for.

Et serveringsskap har ulik temperatur i bunn og topp. Ved innstilling på f.eks. 6°C i bunn vil en ha økende temperatur opp til 16°C øverst i skapet eller 10°C i bunn og du vil ha 20°C øverst. Dette gjør det til det ultimate vinskap for de som ønsker et serveringsskap hvor alle typer vin, hvit, rosé eller rød kan serveres ved rett temperatur.

Med flere kjølesoner såkalt multifunksjon kan du holde rødvinen serveringsklar ved 15-20°C i den ene delen av vinskapet og hvitvinen, rosévinen og de musserende vinene klare ved 4-10°C grader i den andre delen. Noen modeller har samtidig plass igjen til å lagre vin for modning over tid ved 12-14°C.

Hvor mange flasker trenger du plass til?

Skapstørrelsen avhenger av antall flasker en ønsker å lagre. EuroCave har mange ulike modeller med kapasitet fra 30 - 234 flasker.

Small - 30-92 flasker

Medium - 59-169 flasker

Large - 89-234 flasker


Hva slags type dør ønsker du?

Velg mellom hel dør uten glass, glassdør med sort eller sølv aluminiumsramme eller hel glassdør. De ulike seriene har gjerne også noe forskjellige håndtak som enkelt kan fjernes om ønskelig. Alle glassdører leveres med dobbelt glass med argon gass mellom lagene som fjerner 97% av alt skadelig UV lys.

Alle dører er meget godt isolert takket være måten de er bygget på og hva slags type teknisk glass som er benyttet. Detter sørger for lavt energiforbruk og minimerer risikoen for kondens i skapene samtidig som den gitte temperaturen i skapet opprettholdes.

De aller fleste dører er utstyrt med lås og kan hegsles om.


Hvilke hyller ønsker du i vinskapet?

Det finnes et rikt utvalg av ulike typer hyller. Uttrekkshyller med gummierte krybber, med og uten dempere, egne hyller for champagneflasker, rene lagringshyller, displayhyller, serveringshyller og universalhyller til flere formål. Uansett hylle kan alle hyller enkelt justeres opp/ned i skapet etter eget ønske og behov.